1.4K
La cererea prietenilor, vin cu o noua reteta numai buna pentru masa de Revelion. Also, daca simti ca nu mai vrei sa vezi inca un bol cu salata beouf sau inca un carnacior sau caltabos, aceasta este solutia. O rulada vegetariana usor de facut. Iti va lua ceva timp prgatirea ei, insa este mai degraba timp mai mult de asteptare decat de pregatire.
Daca nu ai chef sa faci tu aluatul fraged (de tarta), il gasesti gata facut in hipermarketuri. Sa fii atent/a sa fie varianta nesarata. 😊
Eu iti las aici varianta cu aluat fraged facut in casa.
Ingrediente aluat fraged:
- 300g faina alba 000
- 150g unt gras, min 82%, direct din frigider
- 1/2 de lingurita de sare
- 2 galbenusuri
- 3-4 linguri de apa rece
Â
Ingrediente umplutura
- 250g spanac
- apa fiarta
- 250g branza cheddar (maturat, eu am gasit la Lidl)
- 2 linguri ulei de masline
- 50g seminte de pin usor trase la tigaie (tot la Lidl le gasesti)
- 1 lingurita rasa de nucsoara macinata
- 2 catei de usturoi zdrobiti
- Coaja rasa de la 2 lamai
- 2 legaturi mici de marar tocat marunt
- 1 si ½ lingura de merisoare uscate
- cateva bucatele de gorgonzola
- un fir de ceapa verde tocat
- lapte si un galbenus pentru uns
Pregatire aluat fraged
- Pune in bolul robotului faina, sarea si untul taiat cubulete si amesteca/mixeaza pana aluatul capata textura unui nisip umed. Daca alegi sa faci ‘la mana’ folsoeste o furculita si zdrobeste untul si apoi amesteca pana faina capata aceasi textura.
- Adauga galbenusurile pe rand, unul cate unul. Mixeaza intre pana se incorporeaza bine in aluat.
- Dupa galbenusuri pune treptat apa rece. Prima data o lingura si continua sa mixezi. Apoi, daca aluatul cere, mai adauga inca o lingura de apa. Asta este in functie de cat de uscata este faina. Ideea este ca aluatul tau sa devina unul legat, sa nu mai aiba acel aspect de nisip umed.
- Pune pe masa o folie alimentara. Rastoarna aluatul in mijlocul ei si foloseste o spatula sa ii dai o forma. Inveleste aluatul in folie si baga-l la frigider pentru aproximativ 30min.
Pregatire umplutura
- Cat timp aluatul sta la rece, pune la fiert o cantitate de apa (aprox 1l).
- Ia o sita mare si pune spanacul in ea. Toarna apa fierbinte peste el si apoi lasa-l la scurs.
- Ia un bol mare si amesteca toate ingredientele: branza cheddar, gorgonzola, marar, usturoi, coaja de lamaie, uleiul de masline, semintele de pin, nucsoara, ceapa verde.
- Dupa ce s-a scurs bine, adauga si spanacul si amesteca totul bine.
Pregatire rulada
- Scoate aluatul fraged din frigider si intinde-l cu un sucitor intr-o foaie subtire dreptunghiulara. Poti sa il intinzi direct pe foaia de copt. O sa iti fie mai usor sa transferi rulada in tava.
- Pune compozitia pe lungimea aluatului lasand cate 1-2cm la fiecare capat.
- Ruleaza aluatul incepand de la latura dinspre tine pentru a forma un rulou lung. Uneste cele doua capete pentru a forma o coronita.
- Transfera rulada cu tot cu hartie de copt in tava, si bag-o la frigider pentru 30 min.
- Incalzeste cuptorul la 200grade C.
- Cu ajutorul unui cutit cu varf ascutit cresteaza din loc in loc aluatul. Apoi amesteca 2 linguri de lapte cu un galbenus si unge intreaga coronita.
- Coace rulada pentru aprox. 40-45 min pana se rumeneste.
- Las-o la racit 10 min si apoi poti sa o decorezi cum iti place. Eu am ales sa pun frunze de marar si cateva coacaze rosii.
Sa iti fie cu mare pofta! Si Anul Nou sa iti fie plin cu zambete si momente frumoase! 😊