Anul acesta, mai exact in perioada de lock down, mai mult ca sigur consumul de banane s-a dublat sau s-a triplat. Nu cred ca a fost persoana care sa nu fi facut cel putin o data aceasta prajitura, dar si daca exista, cu siguranta dupa ce va citi reteta mea va trece la prajiturit si va intra in randul lumii.
Lucrul acesta este un fel de ‘vai nu ai vazut Game of Thrones?!, nu existi’. Ei bine eu sunt printre ciudatii care nu au vazut acest serial, dar nu as fi putut sa ma numar printre cei care nu au incercat macar o data o banana bread. Mai mult, eu am facut-o si cu ceva twist-uri, dar despre asta in alte povesti dulci.
Am folosit mai sus cuvantul ‘prajiturit’. Da, stiu, nu dati cu pietricele, este un cuvant inventat si nu de mine, cel mai probabil, dar imi place mult cum suna asa ca imi voi permite acesta ‘licenta poetica’ si de acum il veti tot intalni prin retetele mele.
Asa ca haideti sa prajiturim o banana bread – reteta simpla de data aceasta. Si de data aceasta vi se va umple bucataria in arome spicy de scortisoara.
Ingrediente:
- 120g unt (‘din ala bun’ cu min. 80% grasime)
- 180g zahar brun
- 2 oua
- 1 lingurita scortisoara
- ½ lingurita nucsoara
- 3 banane coapte bine, pasate
- 250g faina alba
- 1 lingurita praf de copt
- ½ lingurita bicarbonat de sodiu
- un praf de sare
- 100g migdale sau nuci taiate grosier
Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, in felul acesta se produce mai usor chimia intre ele, si nu glumesc. 😊
Incepem cu untul pe care il mixam cu zaharul pana capata o consistenta cremoasa. Se adauga treptat cate un ou si se mixeaza in continuare pana devine omogen. Se adauga condimentele (scortisoara, nucsoara) si se amesteca bine.
Intr-un bol separate se amesteca faina cu praful de copt, bicarbonatul si sarea. Apoi se cerne peste compozitia umeda si se amesteca bine cu ajutorul unei linguri sau spatule. Se adauga bananele pasate si apoi nucile, se amesteca totul bine de tot si este gata pentru cuptor.
Compozitia se pune intr-o tava de chec tapetata cu hartie de copt si se baga la cuptor la 180grade pentru aproximativ 50 de min sau pana, stiti voi, trece testul scobitorii. 😊 Atentie, aici compozitia ramane usor umeda si de la unt si de la banana.
Este desertul care merge perfect langa cafeluta de dimineata sau chiar ca mic dejun, daca peste felia de banana bread puneti o lingurita sau hai, doua, de iaurt grecesc.
Sa va fie cu mare pofta!