Sunt un mare fan al produselor de patiserie sarate. Stiu ca nu sunt si cele mai ok pentru silueta, but well, cum se spune ‘tot ce e bun, ori ingrasa ori e ilegal’ 😊 In acelasi timp, daca ai grija la cantitate si mai faci si putina miscare esti on the safe side.
Aceasta placinta cu branza sarata sau burek este o reteta imprumutata de la vecinii nostri sarbi. Eu am crescut cu ea, mama mea o facea destul de des in weekenduri. Mai avea si variatiuni pe tema, uneori folosea branza ‘dulce’ si adauga stafide, zahar si vanilie si iesea un desert de toata frumusetea si deliciozitatea.
De curand am facut si eu aceasta placinta pentru prima data si am fost extrem de incantata cand am vazut ca mi-a iesit exact cum imi doream. Am gasit o reteta foarte faina la Laura Laurentiu, am cautat si o reteta video sa vad cum as putea sa asez mai usor foile de placinta in tava, mi-am sunat mama sa o intreb ce tips & tricks are pentru mine si asa a iesit reteta de mai jos. 😊
Pentru ca imi place cum arata, am ales pentru coacere o tava rotunda cu diametru de 28-30cm, dar o poti face si intr-o tava dreptunghiulara sau chiar intr-o tigaie cu maner metalic.
Foile de placinta trebuie sa fie la temperatura camerei pentru a putea sa le folosesti usor.
Ingrediente
- 1 pachet foi placinta
- 1kg branza sarata (sau usor sarata)
- 5 oua
- 200g smantana grasa
Pentru uns foile
- 300ml apa minerala
- 130ml ulei
Deasupra
- 100g smantana grasa
- 1 ou
- 100ml apa minerala
Incepem cu umplutura. Branza se da pe razatoarea mare sau o poti zdrobi cu o furculita. Pune peste ouale si smantana si amesteca pana devine o compozitie omogena.
Unge tava cu ulei si aseaza 2 foi de placinta in asa fel incat sa fie acoperita toata tava, inclusiv peretii ei. De la fiecare foaie trebuie sa mai ramana o margine de 3-4 cm in afara tavii.
Unge putin foile cu amestecul de apa minerala si ulei apoi adauga o parte din umplutura. Pune peste alte 2 foi de placinta, unge-le si pe acestea si apoi adu marginile spre centru. Continua sa adaugi branza si foi in acelasi mod, dar ultimul strat trebuie sa fie de foi de placinta.
Cu ajutorul unui cutit bine ascutit taie burekul asa cum ai taia feliile de pizza. Cu o furculita sau un tel amesteca smantana, oul si apa minerala si pune-le deasupra.
Baga tava la cuptor pentru 35-40min la 190grade (incalzire sus-jos cu ventilatie).
Este de preferat sa il lasi sa se raceasca un pic inainte sa il mananci, dar daca nu mai poti de pofta, sufla de doua, trei ori, te arzi un pic la limba, dar pofta este satisfacuta. 😊