Reteta de Carrot Cake with a twist (Tort de morcovi)

by Bianca
reteta usoara si rapida de carrot cake

De foarte mult timp imi doream sa pot face asta, sa pot sa va povestesc in mai multe cuvinte retetele mele  si sa impartasesc cu voi pasiunea mea pentru bucatarie, prajituri si tot ce tine de aceasta ‘lume’ frumoasa. Imi doream ca si voi sa puteti gasi retetele mele mai usor si dupa ce le testati, sa le dati mai departe prietenilor vostri.

Asa a aparut acest loc drag mie, Missy B – Baking Laughing Cooking, locul care, sper eu, o sa va inspire sa faceti prajituri delicioase si cu dichis si mancaruri gustoase si sanatoase.

Nu intamplator am ales ca prima reteta de dulce pe care o postez sa fie aceasta: Carrot Cake sau Tort de morcovi. Este una dintre prajiturile mele preferate si este perfecta pentru aceasta perioada a anului. Atunci cand o  veti pregati, va va umple casa in arome de scortisoara si portocala, arome pe care eu le asociez cu atmosfera cozy de iarna, de Craciun.

Carrot cake-ul meu are un mic twist, o sa vedeti ca eu nu folosesc butter cream ci o varianta mai fresh. Nu sunt fana a cremele grele cu mult unt.

Gata cu povestile, sa pornim cuptoarele si sa trecem la treaba.

Ingrediente

Pentru blat (forma de tort de 22cm diametru)

  • 3 oua
  • 170g zahar brun
  • 280g faina alba
  • 170ml ulei de floarea soarelui
  • 300g morcovi rasi (pe razatoarea mica)
  • 1 lingurita ghimbir ras
  • 1 lingurita scortisoara
  • ½ lingurita nucsoara
  • 75g nuci taiate grosier
  • coaja rasa de la o portocala
  • 2 lingurite praf de copt
  • ¼ lingurita de bicarbonat
  • Un praf de sare – acesta face magie in orice prajitura 😉

Pentru crema:

  • 250g mascarpone
  • 120g zahar pudra
  • 200ml smantana pentru frisca
  • Coaja rasa de la un lime
  • 2 lingurite zeama de lime

Pentru decor:

  • Nuci pisate
  • Coaja confiata de portocala
  • Felie de lime

Pasii pentru blat

Este important ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei.

Primul pas, se separa albusurile de galbenusuri. Peste albusuri se pune praful de sare si cu ajutorul unui mixer se bat pana se transforma in spuma. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana acesta se topeste (poti sa faci testul cu degetele, iei putina compozitie intre degete si verifici daca se mai simt granulele de zahar). Apoi se adauga uleiul, ghimbirul nucsoara, scortisoara si coaja rasa de portocala si se mixeaza pana devine totul omogen. Lasati mixerul sa se odihneasca si cu ajutorul unei linguri incorporati in aceasta compozitie si morcovii rasi. Daca morcovii au lasat prea mult suc dupa radere, puteti sa stoarceti putin intre palme inainte sa ii adaugati in compozitie, in felul acesta evitati sa adaugati prea mult lichid in compozitie. Bonus, va alegeti si cu putin suc de morcovi. 🙂 

Peste aceasta compozitie se adauga spuma de albusuri si se amesteca cu lingura de jos in sus si cu miscari usoare si circulare pana se omogenizeaza. Prin tehnica aceasta de amestecare se pastreaza aer in compozitie si blatul va iesi unul pufos si destul de aerat.

Acum este momentul cand se cerne peste compozitie faina cu praful de copt si bicarbonat si se amesteca folosind aceasi tehnica de jos in sus si cu miscari usoare. La final se adauga si nucile taiate si toata compozitia se pune intr-o tava cu pereti detasabili si tapetata cu hartie de copt.

Se baga la cuptor pentru aproximativ 40min la 180grade. Dupa ce s-a copt, trebuie lasat la racit si apoi feliat (ies cam 2 sau 3 felii). Aveti si varianta sa faceti blatul cu o zi inainte si in felul acesta are timp suficient sa se raceasca si poate fi feliat mai usor. 

Pasii pentru crema

Intr-un bol suficient de incapator se adauga toate ingredintele si se mixeaza cu mixerul pana capata o consisitenta de smantana groasa. 

Ornare

Se pun blatul si crema in straturi in asa fel incat ultimul strat sa fie de crema si se decoreaza cu nuci pisate, felii de lime si bucatele de coji de portocale confiate.

Sa va fie cu spor si cu mare pofta! Astept parerile voastre.  😊

Va mai las aici inca o idee pentru decorarea tortului.

reteta carrot cake

You may also like

Leave a Comment