Crumble cu rubarba si crème anglaise

by Bianca

Crumble-ul este cel mai simplu si versatil dulce pe care il puteti face. Nu aveti nevoie de multe ingrediente, nu are nicio tehnica de pregatire complicata, ingredientele sunt usor de gasit si, in plus, nici nu aveti nevoie de multe ustensile pentru pregatirea lui.

Este genul acela de desert pe care il faci cand ai pofta grava de ceva dulce si ai fi gata sa bati pe cineva daca nu mananci atunci si acolo ceva dulce. Sau daca aveti prieteni care va vin in vizita si vreti sa ii impresionati cu un dulce facut acasa. Cu acesta sigur nu dati gres, nu o sa aveti emotii ca nu va iese.

In reteta aceasta eu vi-l prezint cu rubarba, insa ‘buruiana’ asta nu se gaseste tot timpul anului, asa ca o puteti inlocui cu un alt fruct. De ce am zis ‘buruiana’? Pai cam asta e rubarba, o tija lunga de planta. Am exagerat un pic cu acest termen, de amorul artei. 😊 Rubarba e o planta foarte faina, usor dulce, usor acrisoara si este foarte des folosita de Nordici in deserturile lor. Poate fi folosita si in mancaruri sarate, insa eu nu am testat-o asa, so nu ma pot pronunta daca este buna au ba.

Unde mai pui ca planta aceasta minune mai are si proprietati anti-cancerigena si are si un continut ridicat de fibre.

Mno, bun.. gata cu palavrageala, sa va prezint reteta. 😊

Ingrediente crumble (pentru 2 portii):

  • 200g de rubarba
  • 2 linguri de zahar brun plus 40g zahar muscovado
  • zeama de la jumatate de lime
  • 100g faina integrala
  • 70g unt
  • 20g migdale tocate

Ingrediente crème anglaise:

  • 350ml lapte integral
  • 100ml smantana pentru frisca
  • 2 galbenusuri
  • 30g zahar pudra
  • semintele de la o pastaie de vanilie
  • o lingura rasa de amidon

 

Rubarba se taie in feliute cam de 1cm grosime, puneti-o intr-un bol si adaugati peste cele 2 linguri de zahar si zeama de lime. Amestecati bine si lasati-le cam 30min.

Intre timp pregatiti crumbleul, amestecand cu ajutorul unui robot de bucatarie, faina, untul si zaharul.

Puneti rubarba intr-o tava de ceramica unsa cu ulei de cocos si adaugati crumbleul peste. La final puneti si bucatelele de migdale si bagati tava la cuptor pentru aproximativ 30min la 180°.

Crème anglaise

Scoateti semintele din pastaie de vanilie. Intr-o oala puneti la incalzit laptele amestecat cu smantana pentru frisca si pastaia de vanilie. Cand incepe sa faca bulbuci pe margine, luati oala de pe foc.

Intr-un bol amestecati cu ajutorul unui tel galbenusurile cu zaharul, semintele de la pastaie si amidonul.

Puneti laptele cald peste si apoi transferati totul inapoi in oala.

Incalziti compozitia amestecand tot timpul, pana se ingroasa usor.

Servirea ca in poza sau lasati-va imaginatia sa lucreaze.

Sa va fie cu mare pofta! ❤

You may also like

Leave a Comment