Tarta rustica (galette) cu capsuni si rodie

by MissyB
tarta rustica galette
tarta rustica galette

Unul dintre cele mai usor de facut deserturi, pe cuvant de ‘prajitureasa’. 😊 Plus, il poti face cu orice fruct iti place sau combinatii de fructe, asa cum am facut eu. Nu aveam suficiente capsuni si am zis sa adaug si rodie, ca n-o fi rau.

Pe acelasi principiu, nu am avut in casa suficienta faina alba si am completat cu faina integrala. Mai fac si lucruri din astea, teste cum ar veni. 😊 In cele mai multe cazuri aceste teste sunt si reusite, iar daca nu, stiu ce nu ar trebui sa mai repet. Sa nu iti fie teama sa incerci si tu sau sa adaptezi retetele pe gustul tau, daca nu ies bine de prima data sau a doua oara, a treia oara cu siguranta vor fi minunate. Nu renunta!

Pentru tarta aceasta iti dau cantitatile pentru o bucata, dar te avertizez, daca vei avea invitati la masa (cand se va putea face si asta) vei fi in pericol sa ramai fara ea in 2 clipiri si 3 miscari. Poate ar fi bine sa faci cel putin 2, sa nu fi luat/a prin surprindere. Numa’ zic! 😊

Ingrediente umplutura (aprox. 8 portii)

  • 450g capsuni (coditele scoase) si taiate in 2 sau 4 in functie de marimea lor
  • boabele de la o rodie
  • 2 lingurite amidon
  • 2 linguri zahar brun
  • 1 lingurita rasa de cardamom macinat

Ingrediente aluat:

  • 170g de unt rece ( din ala bun, min 80% grasime)
  • 230g faina alba + 30g faina integrala (merge si doar cu faina alba, 260g)
  • 1 lingura otet de mere
  • 60ml apa rece
  • 2 linguri de zahar
  • 1 lingura faina de migdale sau de gris
  • Un praf de sare

Pentru uns aluatul:

  • Galbenus de la un ou
  • 1 lingura de lapte

Incepem cu aluatul. Pune intr-un bol faina, untul taiat cubulete, sarea si zaharul si cu ajutorul mixerului amesteca pana faina capata textura unui nisip umed. Daca nu ai un mixer in zona, poti face asta cu varful degetelor, amesteci ingredientele pana capata forma despre care ziceam mai inainte.

Apoi adauga otetul si apa si mixeaza pana se leaga bine compozitia. Scoate aluatul pe blatul de lucru si framanta-l de 2, 3 ori, formeaza o o bila, turteste-o in forma de disc si bag-o la frigider invelita in folie de plastic pentru 30 min.

Intre timp pregateste umplutura. Pune fructele intr-un bol si adauga zaharul, amidonul si cardamomul peste ele. Amesteca bine

Dupa cele 30 min, scoate aluatul de la frigider si pune-l pe o hartie de copt. Acopera-l cu o alta hartie de copt si apoi intinde-l cu ajutorul unui sucitor pana ajunge la o grosime de 2-3 mm si un diametru mai mare decat tava in care urmeaza sa coci tarta. In felul acesta este mai usor de intins si nu se lipeste aluatul de blatul de lucru.

Transfera in tava aluatul impreuna cu hartia de copt de sub el. Presara faina de migdale (sau grisul) si pune umplutura de fructe in centru, in asa fel incat sa iti ramana o margine de aprox. 3cm. Cu aceasta margine ‘impacheteaza’ fructele. Nu trebuie sa fie ceva foarte finisat, asta e farmecul rustic al tartei.

Amesteca laptele cu galbenusul de ou si unge cu o pensula marginea. Eu am mai presarat peste si putin zahar brun pentru o textura si mai cruncy. Tu faci cum poftesti. 😊

Da-o la cuptor la 180 grade pentru aproximativ 45 min.  

Dupa ce o scoti din cuptor, mai las-o vreo 20 min inainte sa o tai. Pentru servire poti sa pui si  inghetata de vanilie langa.

Sa iti fie cu mare pofta!

tarta rustica galette

You may also like

Leave a Comment