1.7K
De curand am descoperit ca nu este deloc greu sa iti faci painea acasa. Internetul te face sa crezi ca este o chestie complicata si doar pentru specialisti, dar nu este deloc asa. Am invatat sa-mi fac si maiaua de la zero, din nou absolut nimic complicat.
Desi prefer oricand o paine cu maia, uneori fie nu am timp pentru a trece prin tot procesul, fie nu am maia. Asa ca, am incercat si painea cu drojdie. Pana o sa am timpul necesar sa pun “pe hartie” toti pasii pentru maia si paine cu maia, las aici pasii pentru paine cu faina integrala (cu drojdie). Reteta este inspirata de Savori Urbane, insa las aici si varianta mea.
De asemenea, pe pagina mea de Instagram gasesti si un reels in care o sa vezi cativa pasi pe care i-am explicat aici in scris.
Ingrediente:
- 400g faina integrala
- 500g faina alba pentru paine (500 sau 650, ideala este cea care contine cat mai multe proteine)
- 650ml apa (plata/filtrata)
- 7g drojdie uscata (25g drojdie proaspata)
- 1 lingurita rasa de zahar
- 2 lingurite sare
Preparare
- Intr-un bol mare (suficient cat sa incapa toate ingredientele) pune faina integrala si 400ml de apa. Amesteca totul cu o furculita. Acopera bolul cu un prosop si lasa-l deoparte.
- Incalzeste putin (nu trebuie sa ajunga la punctul de fierbere) restul de apa, 250ml. Intr-un bol amesteca drojdia cu apa calduta si zaharul. Lasa drojdia sa se activeze cam 5 min. O sa vezi cum face o spuma deasupra. In bolul mare, adauga si faina alba, sarea si drojdia activata.
- Amesteca totul si apoi framanta putin, pana aluatul devine omogen si elastic. Tehnica pe care eu o folosesc este cea de stretch and fold. Tragi usor in sus de marginea aluatului, fara sa se rupa (stretch) si o aduci spre centru (fold). Repeti asta cu toate partile aluatului.
- Acopera bolul cu un prosop de bumbac si lasa aluatul la dospit pana se dubleaza/tripleaza. Timpul depinde de temperatura din camera. Poate fii intre 40min si 2ore.
- Dupa ce a dospit, rastoarna aluatul pe blatul bine infainat. Aplatizeaza-l un pic cu mainile infainate pana formezi un dreptunghi. Adu spre centru fiecare lungime a blatului si apoi ruleaza-l ca pe un melc. Acopera-l cu prosopul si lasa-l pe blat 15min.
- In acest timp porneste cuptorul la 220°. Pentru copt eu folosesc fie o oala de fonta, fie direct pe tava cuptorului. Daca vrei sa folosesti o oala, pune-o si pe ea in cuptor sa se incalzeasca.
- Dupa cele 15min, fa din nou aceiasi pasi, sa aplatizezi usor aluatul si sa il rulezi. La final da forma rotunda aluatului, bagand marginile sub.
- Inainte sa bagi aluatul in cuptor, trebuie sa il crestezi. Poti sa faci asta fie cu ajutorul unui cutit bine ascutit, fie cu o lama de ras.
- Pentru coacere este nevoie de aburi. Daca iti permite cuptorul, porneste functia de aburi, daca nu, pune sub tava/oala un vas cu apa. Aburii ajuta la crearea unei cruste frumoase la paine si la elasticitatea ei.
- Dupa ce ai bagat painea la cuptor, coace-o primele 15 min la 220° apoi redu temperatura la 190° si coace-o pentru inca 25-30 min.
- Dupa ce a trecut timpul de coacere, scoate painea si las-o la racit pe un gratar. Nu e nevoie sa o acoperi.
Ce zici, este usor sa faci paine acasa?
Spor la treaba!