Nu stiu voi cum sunteti, dar eu can daud de tiramisu mi se aprind toate beculetele. Ador acest desert si ori de cate ori am ocazia il testez (la restaurante ma refer aici). Cu toate astea, pana acum, nu am gasit un loc in care sa spun ca au cel mai bun tiramisu din lume, exceptie facand un restaurant din Roma.
In conditiile date, cand pofta este mult prea mare, trec la treaba si mi-l fac singura. Prima data am folosit reteta celor de la Savori Urbane, dar urmatoarele dat am adaptat-o pe gustul meu.
Cam asa fac cu toate retetele pe care le incerc. Prima data o respect 100%, iar a doua oara o adaptez pe gustul meu. Asta si pentru ca mie nu-mi plac acele prajituri in care simti doar zaharul, ceva gen zahar cu prajitura. ๐ Tot timpul reduc cantitatea de zahar sau il inlocuiesc in totalitate cu Green Sugar. Este un indulcitor natural si cantitatea este de 1/1 cu cea de zahar din reteta. Mai pe romaneste, daca reteta spune sa folosesti 20g zahar, poti sa il inlocuiesti tot cu 20g de green sugar.
Puteti sa gasiti mai multe detalii despre ce inseamna green sugar chiar la ei pe site.
Going back to my tiramisu, tot timpul aleg sa fac reteta clasica, chiar daca asta presupune folosirea oualelor crude sau almost crude, gustul este absolut minunat. Din punctul meu de vedere nu exista tiramisu cu frisca. Acela nu este tiramisu, este o alta prajitura, buna si ea, nimic de zis, dar nu este tiramisu. ๐
Inca un pont si trec la reteta, tot timpul incercati sa alegeti ingrediente de buna calitate atunci acnd faceti prajituri. Se va observa asta in produsul final.
Ingrediente (pentru o tava de yena patrata de 25X25)
- 3 oua intregi
- 3 galbenusuri
- 150 g zahar/green sugar
- 500 g mascarpone
- 350 ml cafea tare
- 30 ml Amaretto
- 25 buc piscoturi
- cacao
In primul rand se pregateste cafeaua pentru ca aceasta trebuie sa fie rece in momentul in care se inmoaie piscoturile.
Urmatorul pas este pregatirea cremei. Intr-un bol de sticla se pun ouale intregi, galbenusurile si zaharul (sau green sugar) si se mixeaza pana devin spuma. Urmeaza un pas mai interesant la care trebuie saacoordati atentie mai multa. Bolul cu spuma se pune la bain marie pana aceasta se incalzeste bine si usor de tot se ingroasa. Atentie sa nu o lasati pre mult pentru ca este posibil sa va alegeti cu o omleta. ๐ Daca aveti un termometru pentru gatit, cu atat mai bine. Il puteti folosi si verificati sa nu treaca spuma de 75 grade. Se lasa spuma la racit.
Intre timp se mixeaza putin mascarponele si dupa ce s-a racit crema, se adauga treptat peste mascarpone. Rezultatul va fi o crema destul de moale, chiar fluida, dar nu va speriati, asa si trebuie sa fie.
Inainte sa incepem constructia tiramisului, adaugati in cafeaua rece lichiorul Amaretto.
Luati tava si incepeti montarea tiramisului cu un strat de piscoturi inmuiate/insiropate (cum vreti voi sa ii spuneti) in cafea. Apoi crema, apoi iar piscoturi si ultimul strat trebuie sa fie intotdeauna de crema.
Buuun! Dup ace ati terminat montarea lui, il bagati frumusel la frigider pentru minim 3h sau daca va puteti stapani poftele, peste noapte.
Inainte de servire, pudrati pe deasupra cu cacao. Stiti voi cum, nu? Cu ajutorul unei strecuratori.
Si gata! Simplu? Oarecum. Gustos? Di-viiiiin! Dar stiti voi, nu trebuie sa ma credeti pe cuvant, puteti sa il incercati si voi si apoi sa-mi spuneti cum e. ๐
Sa va fie cu maaare pofta!
ย